Príležitosť pre prezidenta

6. októbra 2011, metbur, Nezaradené

O tom, že nemame prezidenta, ktorý vyníka štátnickými rozhodnutiami, že v mnohých prípadoch nema na politické události vlastný názor a že väčšinou je len vykonávateľom názorov politickej strany SMER, vie azdá každy. Jeho pasivitá a nezaiteresovanosť v procese schváľovania eurovalu sa zúžila na jedno suché vyhlásenie o potrebe schválenia tohto dôležitého dokumentu. Politologovia ale aj verejnosť očakávali jeho aktívny prístup a koordináciu medzi relevantnými stranami v záujme dohody na schválení zaväzku SR vo vzťahu k EÚ.
Podobný prístup zvolil pán prezident aj v prípade menovania zvoleného kandidáta na generálneho prokuratora p. Čenteša, keď účelovo odmietol jeho menovanie až do vyhlásenia rozhodnutia ustavného sudu vo veci spochybnenia novely rokovacie poriadku NR SR.
To čo bolo pre väčšine právnikov a odbornej verejnosti zname od počiatku a to, že zmená voľby GP je v súlade s ústavou SR, bolo včera vyrieknute aj samotným ústavným súdom.
Je teraz na prezidentovi republiky aby už nerobil žiadne ďalšie odklady a čím skôr vymenovál nového generalného prokuratóra. Mal by využiť príležitosť a aspoň nemnoho ráz ukázal, že si ctí ústavu, že sa nespreneverí svojím štátnickým povinostiam a že nebude aj v tomto prípade slúžkou politickej strany SMER.
Uvidíme ako túto príležitosť pán prezident využije.