Založ si blog

Príležitosť pre prezidenta

O tom, že nemame prezidenta, ktorý vyníka štátnickými rozhodnutiami, že v mnohých prípadoch nema na politické události vlastný názor a že väčšinou je len vykonávateľom názorov politickej strany SMER, vie azdá každy. Jeho pasivitá a nezaiteresovanosť v procese schváľovania eurovalu sa zúžila na jedno suché vyhlásenie o potrebe schválenia tohto dôležitého dokumentu. Politologovia ale aj verejnosť očakávali jeho aktívny prístup a koordináciu medzi relevantnými stranami v záujme dohody na schválení zaväzku SR vo vzťahu k EÚ.
Podobný prístup zvolil pán prezident aj v prípade menovania zvoleného kandidáta na generálneho prokuratora p. Čenteša, keď účelovo odmietol jeho menovanie až do vyhlásenia rozhodnutia ustavného sudu vo veci spochybnenia novely rokovacie poriadku NR SR.
To čo bolo pre väčšine právnikov a odbornej verejnosti zname od počiatku a to, že zmená voľby GP je v súlade s ústavou SR, bolo včera vyrieknute aj samotným ústavným súdom.
Je teraz na prezidentovi republiky aby už nerobil žiadne ďalšie odklady a čím skôr vymenovál nového generalného prokuratóra. Mal by využiť príležitosť a aspoň nemnoho ráz ukázal, že si ctí ústavu, že sa nespreneverí svojím štátnickým povinostiam a že nebude aj v tomto prípade slúžkou politickej strany SMER.
Uvidíme ako túto príležitosť pán prezident využije.

Voľby 2016

27.07.2015

Parlamentné voľby na začiatku roku 2016 budú rozhodujúce pre ďalšie smerovanie Slovenska a to z hľadiska vývoja ekonomiky, z hľadiska uplatňovania moci, ale aj z hľadiska budovania občianskej spoločnosti a demokracie. Po štyroch rokoch vlády jednej strany bude rozhodovanie voličov o to dôležitejšie a bude len na nich či dajú prednosť ďalšej vláde socialistov napojenej na [...]

Havel, politik svetového formátu.

19.12.2011

Zomrel politik, disident, dramatik a filozof, zomrel človek, ktorý zanechal po sebe posolstvo a nezmazateľnú stopu. Jeho život môžeme, a určite aj budeme, hodnotiť rôzne. No či chceme alebo nie, jeho osoba bude spájaná s bojom za občiansku slobodu, s bojom z totalitným komunistickým režimom. Bol jedným z mala z nás, ktorý sa nebál postaviť do otvoreného zápasu [...]

Návrat „veľkých“ politikov

08.11.2011

Po schválení predčasných volieb sa okamžite začala mobilizácia v centrálach politických strán, ktoré už roky pôsobia a ovplyvňujú chod našej krajiny. Ako to už býva zvykom vznikajú opäť nové strany, ktoré sú vytvárané buď štiepením existujúcich strán (SNS), alebo vznikom celkom nových . Najväčšie ambície má novo vznikajúca strana poslanca Matoviča, [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 23784x
Priemerná čítanosť článkov: 1982x

Autor blogu

Kategórie