Založ si blog

Havel, politik svetového formátu.

Zomrel politik, disident, dramatik a filozof, zomrel človek, ktorý zanechal po sebe posolstvo a nezmazateľnú stopu. Jeho život môžeme, a určite aj budeme, hodnotiť rôzne. No či chceme alebo nie, jeho osoba bude spájaná s bojom za občiansku slobodu, s bojom z totalitným komunistickým režimom. Bol jedným z mala z nás, ktorý sa nebál postaviť do otvoreného zápasu z komunistami a eštebakmi a tento zápas doviedol do úspešného konca.

Ako prezident, najprv ČSFR, neskôr Českej republiky požíval povesť európskeho a svetového politika, politika, ktorý dôstojne reprezentoval vo svete najprv ČSFR a neskôr Českú republiku.

Žiaľ Slovensko v novodobej histórií takúto osobnosť nemalo a žiaľ ani teraz nemá. Doterajší  slovenskí prezidenti svojou osobnosťou, charizmou a posolstvom ďaleko zaostávajú za osobou politika a filozofa Havla. Niektorí naši politici robili Slovensku vo svete skôr hanbu a zlé meno,  v tomto drží prím bývalý trojnásobný predseda vlády Mečiar.

Nech sa na osobu zomrelého prezidenta Havla pozeráme akokoľvek, či je pre niekoho sympatickejší alebo nie, musíme uznať, že svet ho považoval a považuje za politika, ktorý zanechal po sebe posolstvo a nezmazateľnú stopu.

Takouto osobou ostane aj v mojej pamäti.       

 

Voľby 2016

27.07.2015

Parlamentné voľby na začiatku roku 2016 budú rozhodujúce pre ďalšie smerovanie Slovenska a to z hľadiska vývoja ekonomiky, z hľadiska uplatňovania moci, ale aj z hľadiska budovania občianskej spoločnosti a demokracie. Po štyroch rokoch vlády jednej strany bude rozhodovanie voličov o to dôležitejšie a bude len na nich či dajú prednosť ďalšej vláde socialistov napojenej na [...]

Návrat „veľkých“ politikov

08.11.2011

Po schválení predčasných volieb sa okamžite začala mobilizácia v centrálach politických strán, ktoré už roky pôsobia a ovplyvňujú chod našej krajiny. Ako to už býva zvykom vznikajú opäť nové strany, ktoré sú vytvárané buď štiepením existujúcich strán (SNS), alebo vznikom celkom nových . Najväčšie ambície má novo vznikajúca strana poslanca Matoviča, [...]

Devalvácia hodnôt

25.10.2011

Odmeňovanie ľudí vo všetkých sférach spoločenského života by malo ohodnocovať náročnosť práce, požiadavku na vzdelanie, časovú náročnosť, ale aj spoločenský význam pre celú spoločnosť. Témou týchto dní, ktorá otvorila širokú diskusiu medzi športovými fanúšikmi, no nie len medzi nimi, bola zverejnená informácia o výške mesačnej odmeny pre [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 23775x
Priemerná čítanosť článkov: 1981x

Autor blogu

Kategórie